Welkom op de website van UANÁ

een vereniging zonder winstoogmerk

ten behoeve van sociaal-culturele projecten

Leer meer

Uaná is gevestigd in Tervuren en werd in 2018 opgericht door internationale kunstenaars die een gemeenschappelijk doel hebben: kunst voortbrengen om wereldwijd mensen in nood te helpen.

De oprichtingsakte als VZW werd op 30/01/2018 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Aanvankelijk richtte de vereniging zich op financiële steun voor kinderen uit de favela’s en ‘backlands’ van Brazilië; dit door het promoten van concerten, kunsttentoonstellingen en het uitbrengen van albums.

Vandaag gaat de meeste aandacht naar pedagogische en artistieke steun aan sociale hulp projecten waarbij muziek en kunst worden gebruikt als een middel tot sociale integratie voor kinderen en tieners uit de armste streken van Brazilië.

Het woord UANÁ betekent ‘vuurvlieg’ in het Tupy Guarany, de moedertaal van de Braziliaanse Indianen.
Dit is precies wat we willen zijn: een groep die licht brengt en die personen helpt om wat zon in het leven te brengen daar waar die ontbreekt.

Samen kunnen we veel doen, doe mee!

Over ons

Het initiatief om de kunstenvereniging UANÁ op te richten komt van pianiste SYLVIA THEREZA en van componist en fluitist VICTOR SOMMA.

Het idee onstond in 2008 als gevolg van hun werk als vrijwilliger in sociale projecten voor de kinderen van de favelas van Rio de Janeiro. Door deze ervaring beslisten zij hun talent en een deel van hun tijd te benutten om deze kinderen een betere sociale situatie en onderwijs te brengen, door liefdadigheidsconcerten te organiseren en door andere artiesten samen te brengen die hetzelfde ideaal nastreven.

Bovendien geloven zij dat, door deze kinderen te laten genieten van muziek, talenten niet langer verloren gaan door gebrek aan kansen.

Sylvia Thereza

concertpianiste, artistiek directeur van UANÁ

Geboren in Rio de Janeiro, Brazilië.

Sylvia treedt al sinds haar zesde jaar op als soliste en kamermuziekante in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Zuid-Korea en Japan.

Haar muzikaal talent wordt algemeen erkend door publiek en muziekcritici.

Sylvia verdedigt een kunstbenadering waarbij de artistieke beleving een maatschappelijke missie kan vervullen.

Dit heeft haar ertoe aangezet om zowel op te treden in prestigieuze zalen als in enkele van de meest achtergestelde gebieden van de wereld.

Naast haar concertoptredens voelde Sylvia al van jongsaf de nood om een speciale methodiek te ontwikkelen, die filosofische diepgang, speels experimenteren en de veerkracht van kunst combineert.

Deze manier van kunstbeleving bracht haar dicht bij de internationaal geprezen pianiste Maria João Pires, die haar uitnodigde om haar assistent-professor te worden aan de Muziek Kapel Koningin Elisabeth van België (van 2012 tot 2016).

Door haar sociaal engagement en muzikale filosofie, heeft zij een vernieuwend project gestart dat klassieke muziek bracht naar meer dan 12.000 kansarme kinderen in haar geboorteland Brazilië.

Dit werk heeft de steun van bekende kunstenaars en van het Braziliaans Ministerie van Cultuur.

Victor Somma

componist en fluitist, Voorzitter van UANÁ

Geboren in São Paulo, Brazilië.

Gedurende de laatste twee decennia, hebben vooraanstaande musici en bekende ensembles zijn werken uitgevoerd in Europa en Zuid-Amerika.

Victor Somma is een toegewijde zoeker naar een nieuw denkpatroon voor hedendaagse compositie waarin de muziek (opnieuw) een instrument wordt voor innerlijke uiting, en een weg tot spiritualiteit.

Victor Somma is momenteel de leider van de “Creative Music” workshop van de “Equinox Koren” in België, opgericht door pianiste Maria João Pires en nu ondersteund door de ‘Muziekkapel Koningin Elisabeth’.

Deze workshop is bestemd voor tieners met psychiatrische problemen, in gespecialiseerde instellingen en gevangenissen.

Sinds 2011 heeft hij gewerkt met onbevoorrechte kinderen in favelas, evenals in asielcentra en gevangenissen in Brazilë en België.

Dit vrijwilligerswerk heeft niet alleen zijn compositiestijl beïnvloed, maar heeft ook het perspectief geopend naar een artistiek ‘credo’ waarin kunst kan leiden tot sociale integratie en menselijke transformatie.

Activiteiten

Orkesten in scholen

www.orquestranasescolas.org.br

In 2019 startte Uaná een samenwerking met het project Orquestra nas Escolas (Orkesten in scholen), een niet-gouvernementele stichting die werkzaam is in 52 primaire en secundaire stedelijke scholen van Rio de Janeiro.

Via een muzikaal opleidingsprogramma bereikt dit project wel 15.000 kinderen en tieners van de favelas en risicogebieden van de stad en draagt zo bij tot het bevorderen van hun sociale contacten en hun levenskwaliteit; tot nu toe bestaan er 3 symfonieorkesten, een big band, een koor en een volksmuziek groep.

De rol van Uaná is om deze jongeren te helpen het hoogste artistiek niveau te bereiken en een internationale culturele uitwisseling te bevorderen.

Deze uitwisseling heeft de institutionele steun van het Belgisch Consulaat in Rio de janeiro en van Braziliaanse en Belgische ondernemers, die momenteel hun samenwerking met Uaná en met de stichting Orquestra nas Escolas aan het opzetten zijn.

Projecten in de favela’s

en ‘backlands’ van Brazlië: ACARI-Rio de Janeiro en INHAPÍ-Alagoas

Het werk van missionaris Gelson dos Santos in deze plaatsen heeft het leven veranderd van honderden kinderen en hun gezinnen, die daar in de moeilijkste sociale omstandigheden leven
Hij richtte er een bijstandcentrum op en organiseerde een voedselbank,basisonderwijs,sporten en gratis medische zorg door vrijwilligers.

Dit werk gaat nog steeds door en laat honderden kinderen hopen op een betere toekomst.

Liefdadigheidsconcerten

In België, Zwitserland, Italië, USA en Brazilië worden concerten georganiseerd om fondsen te werven voor de projecten; dit in samenwerking met vrijwilligers, sponsors en lokale overheden.

Deze concerten werden tot nu toe uitgevoerd door bekende musici die in België verblijven zoals Sylvia Thereza, Judith Ermert, Ning Kam, Victor Somma en Alan Weiss.

Music Label:

Om fondsenwerving voor goede doelen te ondersteunen werd in 2018 de muzieklabel UANÁ gelanceerd. Dit is een fonografisch en audiovisueel merk dat al diverse CD- albums, orkestraties en muziek-video’s realiseerde, uitgevoerd door Alan Weiss, Berten D’Hollander, Sylvia Thereza en Judith Ermert.

Deze edities kregen zeer goede recensies in de gespecialiseerde media.

Kunsttentoonstelling ‘Flora Brasileira’

Vlaams kunstschilder Ward Lernout creëerde een reeks semi-abstracte grootdoeken, geïnspireerd door de felle kleurenpracht van de bloemen uit de Amazone en Panatal.

Als buurman van Sylvia en Victor ontstond het idee om met deze artistieke bijdrage hun caritatieve vereniging te steunen door de opbrengst van de verkoop van deze schilderijen volledig aan UANÁ te schenken.

Meer over de werken van Ward Lernout :
www.wardlernout.be
facebook

News


Partners

Belgisch Consulaat in Rio de Janeiro

www.brazil.diplomatie.belgium.be

Een partnerschap met het consulaat maakt een artistieke uitwisseling en samenwerking mogelijk met befaamde musici, woonachtig in België, die deelnemen aan de projecten van Uaná.

Music Fund

www.musicfund.eu

Music Fund is een Belgische humanitaire organisatie die steun biedt aan muzikanten, muziekscholen en sociaal-artistieke projecten in conflictgebieden, ontwikkelingslanden en in eigen land. Dankzij de recente samenwerking met Music Fund kan een groot aantal muziekinstrumenten gegeven worden aan Braziliaanse kinderen die deel uitmaken van de Uaná projecten.

LUCA School of Arts / KU-Leuven

www.luca-arts.be

LUCA is een groep van kunstscholen die tal van artistieke opleidingen biedt in vijf campussen, verspreid over Vlaanderen en Brussel. LUCA werkt met veel partners in binnen- en buitenland en heeft een team van gerenommeerde kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers in dienst. LUCA streeft ernaar een ‘centre of excellence’ te zijn op het gebied van artistiek onderzoek.
Onze samenwerking met LUCA, verbonden aan de gerenommeerde KU-Leuven, zal een bijzondere pedagogische en artistieke band scheppen met de projecten ondersteund door Uaná.

KUMESA (Kunst voor een Menselijkere Samenleving) is een vrijwillige samenwerking van een aantal mensen verenigd in hun pluralistische gehechtheid aan de democratie; zij uiten hun wens dat de artstieke en culturele waarden van vrijheid, gelijkheid, solidariteit en wederzijds respect kunnen bijdragen tot een meer humane samenleving.

Doe mee

Contact

UANÁ, Association for the Arts, VZW

Veeweidestraat 16, 3080, Duisburg, Belgium.

Created with love by Max Sadowski